Novosti

NAGRADA “MILAN RAKIĆ”

Žiri za dodelu nagrade „Milan Rakić“ u sastavu: Gordana Vlahović, Radomir Stojanović i Dušan Stojković, na poslednjoj sesiji jednoglasno je odlučio da nagradu „Milan Rakić“ za 2020. godinu dobije Zoran Bognar za zbirku pesama Srbijo, mogu li da budem tvoj sin, u izdanju „Balkanskog književnog glasnika“ iz Beograda.
Nagrađena Bognarova knjiga, sa podnaslovom poema o vlastitom prokletstvu, u isti mah je i poema koja peva o iskonskom prokletstvu koje uporno prati naš narod s kojim je ovaj primoran da vodi neprestani boj žrtvujući ne retko svoje najodanije sinove. U trenucima kada su se mnogi naši pesnici sasvim otpadili od patriotizma koji je svakom iskrenom žitelju neke zemlje u srcu, Bognar je najnovijom svojom pesničkom knjigom dokazao da izvorna patriotska poezija, ona u kojoj pesnički subjekat ne preza da kaže šta misli i oseća njegovo lirsko Ja, može i u vremenima današnjim prava poezija da bude, uprkos onima koji su odavno uvereni da je takvoj poeziji, ako joj je ikada u njoj mesta i bilo – odavno odzvonilo.
U ovoj zbirci na delu je poetski esejizam što je uspostavilo dominaciju misli nad emocijama i dovelo do velikog prisustva autentičnih gnomskih stihova. Metaforika je u drugom planu. Želeći da se odvoji poetički sasvim od onih naših pesnika koji su, stvarno ili umišljeno, po vrednosti pevanog ili kritičarskim falsifikatima, ovladali našom poezijom, Bognar se odavno opredelio za anti-metaforiku kao osnovicu svog lirskog pisma. U njenom prvom planu su stilske figure kojima se potcrtava značenje pevanog. Osnovni stih njegovih pesama mogao bi se nazvati „zmijskim“: ispisan je po sredini stranice, prepun anžambmana, tako da on osnovna jedinica pesme i prestaje da bude, ustupajući mesto (lirskoj) rečenici. Pesme su pune refrena i refrenskih stihova, autocitatnosti, najrazličitijih varijacija svih njihovih sastavnica, retorskog zamaha, dinamičnosti (pro)mišljenog. U njihovom srcu je ekspresionistička ekspresivnost.

Procitaj vise na: dnevnik.rs

Top