Novosti

VUKOVA NAGRADA ZORANU BOGNARU

Vukova nagrada vinjeta

Kulturno-prosvetna zajednica (KPZ) Srbije danas je dodelila 60. “Vukove nagrade”. Nagrada koja se dodeljuje za naročite rezultate ostvarene u stvaralačkom radu na širenju kulture, obrazovanja i nauke u Srbiji i na svesrpskom kulturnom prostoru. Na osnovu odluke žirija dobitnik “Vukove nagrade” za književost je naš znameniti pesnik, pisac, esejista i antologičar Zoran Bognar.

Predsednik žirija Darko Tanasković  istakao je da je njihov posao “bio nezahvalan i težak”, jer su od predloženih 84 kandidata skoro svi zasluživali priznanje, dodavši da se nada da je njihova odluka ispravna pošto je doneta jednoglasno. Čestitajući dobitnicima, Tanasković je istakao da su oni “osvedočeno potvrdili da je pregalaštvo na planu otačastva postalo način njihovog života”.

Žiri “Vukove nagrade” činili su i Predrag Marković, Zoran Gutović, Uroš Dojčinović, Bora Dugić, Selimir Radulović, Elizabeta Ristanović, Radovan Trnavac i Živorad Ajdačić.

“Vukovu nagradu” za ovu godinu dobili su još književnik Miroslav Aleksić, istoričar književnosti dr  Đukić Perišić, muzički umetnici Braća Teofilović…”Izuzetnu Vukovu nagradu”, na predlog žirija Izvršni odbor KPZ Srbije je dodelio književniku sociologu kulture Zoranu Avramoviću, Matičnoj biblioteci “Ljuba Nenadović” iz Valjeva, novinaru-publicisti Miloradu Vučeliću…

Generalni sekretar KPZ Srbije Živorad Ajdačić je u saopštenju istakao da se ponosi dobitnicima, koji su svoj život delima i pregalaštvom posvetili “lepoti, humanosti, miru i stvaranju, čineći svakodnevno našu Srbiju lepšom i boljom”.

“Vukova nagrada” za pojedince se sastoji od diplome, rad slikara Radomira Stevića Rasa, plakete sa likom Vuka Karadžića, delo vajara Nebojše Mitrića, i knjige Milovana Vitezovića o Karadžiću.

Top